Kelemér Kulturális életének múltja, jelene, jövője

A község gazdag kulturális múlttal rendelkezik.

  • már 1950-től könyvtárral rendelkezett
  • színjátszó csoport működött
  • Levente egyesület működött
  • 1947-től labdarúgó csapat működött
  • népi zenekar.

A felsoroltak azt mutatják, hogy a község fiataljai a kulturális életet a helyi egyházi tanító irányításával fenntartották.

A község kulturális központja az Általános Iskola volt 1950-ig.

Az államosítás után Putnoky Mór földbirtokos kastélya lett a teleülés kulturális életének központja.

A Művelődési Ház adott helyet a Könyvtárnak melyben 3000 kötet van.

  • a színjátszó csoportnak
  • Kelemérre érkező színjátszóknak
  • Vándor cirkusznak
  • Nép zenekarnak

A hagyományos farsangi, húsvéti, arató, szüreti báloknak.

Az amatőr színjátszó csoport előadásai (Falurossza, Ludas Matyi) színdarabok és az élő hagyományokat feldolgozott előadások megmozgatták a falu apraját-nagyját. Az előadás díszleteit a szereplők ruháit maguk készítették a színjátszó csoport tagjai, a tanító segítségével.

A Majálisokat is itt tartották, ahol a leventék az oktatáson tanultakat bemutatták a kíváncsi és szórakozni vágyó falu népének, a labdarúgó csapat összemérte erejét a szomszéd falvak csapataival, este a talpalávalót a Keleméri Népi zenekar szolgáltatta reggelig. A község kulturális élete nagyban elősegítette az összefogást, az összetartást, a megértést és a településhez kötődést.

 

Kelemér kulturális élete a jelenben

Az önkormányzat 1992-ben belülről felújította a Művelődési Házat, hogy szép körülményeket teremtsünk a múlt kulturális örökségének a folytatásához. A parkosítást is elvégeztük.

A Művelődési Ház ad otthont a farsangi előadásoknak, idősek estjének, anyáknapja, gyermeknap megünneplésének. A Keleméri ovódás és iskolás gyermekek nagy lelkesedéssel készülnek a műsorukkal a fenti rendezvényekre. Augusztus 20. Államalapítás és az új kenyér ünnepén hagyományossá vált a falu nap megtartása, amikor a falu apraja nagyja a Művelődési Ház udvarán ünnepel.

Karácsony estéjén a templomban vagy a művelődési házban a Református Egyház lelkésze a hittanórára járó gyermekekkel a szeretet ünnepéhez méltó műsort adnak elő.

Ez a jelen.

 

Kelemér kulturális életének jövője

A jövő kulturális élete nem változik a jelenhez képest.