Gazdasági élet

A településen a munkanélküliek száma nagyon magas jóval az országos átlag fölött van.

Megszűntek a nagyüzemek (Ózdi üzem, Putnoki bánya bezárása, mezőgazdasági üzemek bezárása.

A településen működik a Carbosint Kft. műszén kefe üzem. 1994-ig 90-100 fős létszámmal működött. 1994 utáni években leépült, 2006-ban 26-30 fős létszámot foglalkoztatnak.

A lakosság átlag jövedelme az országos átlag alatt van.

A jövedelem kiesést a lakosság egy része erdei termékek gyűjtésével pótolja (gomba, makk, kökény, csipkebogyó). Sajnos ez idényjellegű. Nagyon kevesen foglalkoznak mezőgazdasági termesztéssel.

A lakosság nagy része szociális segélyből él. A lakosság száma 1949-ben volt a legmagasabb 800 fő. Az 1785 évhez viszonyítva 235 %-kal nőtt. 1949-től a lakosság létszáma csökkent 1990-ig. 1990-től nő a népesség. 2006. évben 575 fő.

A falu népesség megtartó ereje az idegenforgalom, a falusi turizmus fejlesztésével érhető el. Az idegenforgalom fejlesztésének adottságai benne rejlenek a Borsodi dombság és az Aggteleki Karszt között fekvő települések mindegyikében, így Kelemér községben is.

A szép tölgy, cser, fenyő, rezgőnyárfákkal borított erdők és a hagyományos képet mutató régi tornácos házaival, gyönyörű földrajzi fekvésével, természeti szépségével, gazdag növény és állatvilágával, a természet csendjével, a jó levegő és vendégszeretetével ide varázsolja a pihenni vágyókat.

Ez a jövő, mely enyhítheti a foglalkoztatási gondokat, ebben rejlik a népességmegtartó erő.

A település önkormányzata mindent megtesz annak érdekében, hogy a falu fejlődését biztosítja céltudatos gazdálkodással.